söndag 19 maj 2013

Beroende och missbruk


Att en person är beroende innebär att hon använder en substans eller ett signum på ett sätt som hon inte längre klarar att styra över. Ofta börjar ett beroende med ett behov av att döva starka känslor, så som ångest eller nedstämdhet, eller för att söka en spänning som hon saknar. Hon tar då till t ex alkohol, spel eller sex för att döva de känslorna.

Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en t ex drog eller ett beteende. Ett exempel är att utsätta sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att spel kommer i första hand. Ett missbruk går oftast att bryta genom att man får klart för sig vilka negativa konsekvenser det leder till.

Tecken på beroende är att personens försök att sluta eller minska misslyckas och allt mer av personens tid
går åt till att få tag i drogen och att konsumera den. De delar av hjärnan som påverkas av droger har då påverkats så mycket att de reagerar annorlunda och allt mer styr personens beteende mot att fortsätta använda drogerna. Ett sätt att beskriva detta är att ”hjärnan har kidnappats” av drogerna. Personens arbete och hennes sociala liv fungerar allt sämre och trots att hon far illa fysiskt eller psykiskt fortsätter hon med drogen eller beteendet.

Är du beroende/missbrukare eller känner du någon som är beroende/missbrukare, men vet inte vart du ska vända dig. Kontakta mig per mail så hjälper jag dig med vart du ska vända dig.



Inga kommentarer: