söndag 28 juli 2013

Candy Crush-hysterin

Väldigt ofta när man pratar om spelberoende så är det främst pengaspel och konsolspel som man tänker på. Båda dessa är också starkt förknippade med män.

Men spelberoende är också väldigt vanligt bland kvinnor. Det man tänker främst på där är bingospel och enarmade banditer. Beroendet bland kvinnor ökar med en extrem takt och det inte bara med hjälp av reklam. Det finns andra saker som lockar fram spelberoende och som dessutom finns nära till hands. Det kan även uppfattas som ganska harmlöst bland människor runt omkring, men vad man inte ska glömma är att det börjar alltid harmlöst innan det eskalerar.

Känner ni exempelvis någon som pysslar med farmville på facebook eller kämpar med att krossar godis i candy crush?

Alla känner någon som gör det. Alla.

Farmville handlar om att sköta en gård. Jag har själv aldrig hållit på med det där, men vad jag vet så behöver man sköta om det där dagligen då det man skördar inte ska vissna. Man kan även köpa till saker som hjälper till i skördandet.

Candy crush handlar om att krossa godis genom att hitta kombinationer om tre av samma eller skapa specialgodis som ger annan typ av effekt för att krossa godiset snabbare. När man klarar en bana tar man sig vidare för nya utmaningar.

Det sista har jag faktiskt själv på min telefon och det händer att jag spelar det och det är fantastiskt lätt att fastna i flera timmar. Det mest galna är att det inte finns något slut på banor. För varje uppdatering som sker så skapas fler banor. Totalt never ending.

På mitt jobb finns det hur många som helst som håller på med just candy crush och väldigt ofta får man höra om att de "bara" har en eller några stycken banor kvar tills de klarat alla. Sanningen är att det inte skett någon uppdatering på ett tag. När man frågar vilken bana de är på är de på typ bana 4-500 någonting. Själv är jag på bana 74 och tycker att jag ibland lägger ner alldeles för mycket tid på det där. Då handlar det om att jag kanske sitter två, tre timmar i sträck en lördag- eller söndagsmorgon när man fortfarande drar sig i sängen.

Hur många tror att det finns en risk med att spela dessa spel?

Väldigt få.

Många skojar om att någon är beroende av spelen då de vet om att någon lägger ner mycket tid på dem. Hur ofta hör man inte: "Hon är helt beroende av det där spelet." eller "Hon sitter med det där spelet jämt."?
Egentligen är det inte något man borde skämta om för många av de tjejerna på jobbet som sitter med dessa spel och som man fäller dessa kommentarer om har i verkligheten ett beroende som de har svårt att ta sig ur.

Är man orolig så bör man inte skoja om det, utan istället prata om det.
Våga ta upp att man ser att det spelas väldigt mycket.
Tala om att du finns där om personen behöver prata om sitt spelande.
Engagera er och våga ringa för råd om hjälp med utbildade i spelberoende.
Och sist men inte minst. Skäms inte över att du bryr dig eller oroa dig.
Det är bättre att man gör det innan det är försent och det tar längre tid att blir frisk ifrån.


Inga kommentarer: