onsdag 7 juli 2010

Hemlös

Hon strosar fram på gatorna. Gata upp och gata ner. Ibland sitter hon på en buss som tar henne till en ny plats. Hon ser bekymmerslös ut fastän det är fullt kaos inombords. När hon inte är hemma är hon trygg. Hon tänker att det är konstigt att alla dessa främlingar hon möter känns tryggare än hennes egen mor. Till och med de hon möter när solen går ner känns vänligare.

Vad ska hon äta?
Var ska hon sova?

De två frågorna hon måste besvara varje dag. De enda två. För det mesta hamnar hon på samma ställe för att äta. Ett ställe som ger henne mycket mat för lite pengar. På det sättet behöver hon bara äta en gång. Genialiskt tänker hon varje gång. Den andra frågan är svårare.

-Du kan sova i min säng, säger systern.
-Tänk om mor ser det? Hon kommer bli arg, svarar flickan.
-Men jag gömmer dig så hon inte ser, lockar systern med sina ledsna ögon.

Flickan tänker att en säng hade varit skönt och går med på systern förslag. De smyger in i systerns rum och hon lägger sig i systerns säng, gömd av täcket. När modern öppnar systerns dörr för att säga godnatt stannar flickans hjärta för en sekund. Hon vågar inte andas, vågar inte titta. Tillslut stänger hon dörren och flickorna sover tätt, tätt ihop hela natten.

Dagen efter är modern inte hemma. Flickorna pratar om hur livet är. Systern berättar att flickans vän sökt henne.

-Jag berättade för henne, säger systern.
-Är hon hemma? frågar flickan.
- Nej, hon är någonstans och sommarjobbar, men hon vill att du ringer henne, säger systern och ger henne en lapp med numret.
Flickan tar lappen och säger att hon ska ringa någon dag och flickorna skiljs åt.

En vecka senare, tillbaka ute på gatorna, stannar flickan till vid en telefonkiosk. Utmattad och trött. Hon letar fram lappen, sväljer sin skam och ringer. Hon gråter och berättar, hela historien. Hennes vän förklarar att hon förstått att allt inte är som det ska och att hon berättat för sina föräldrar. De vill att flickan ska ringa till dem. Hon tvekar länge, men hennes vän övertalar henne att i alla fall ringa.

En timme senare sitter flickan i en bil på väg hem till sin väns hem och där blir hon kvar.


Inga kommentarer: