Metro skrev idag en artikel om att våga berätta om sin sjukdom. Tycker det är riktigt bra att de belyser något som för så många är så skamligt. Att lida av en psykisk sjudom. Var fjärde person kommer någon gång i livet att drabbas av den typen av sjukdom och egentligen är det som vilken annan sjukdom som helst. Ändå är det tabubelagt och skamligt. Man ses som svag och många kan inte förstå att det inte bara är att ta sig i kragen.
Själv har jag aldrig sett min psykiska sjudom som en hemlighet, även om jag inte direkt har tagit upp det som en "Hey, by the way. Jag är deprimerad och äter antidepressivt." vid lunchen på jobbet med mina arbetskamrater. Om det däremot kommer på tal eller om det kommer upp ett läge att berätta så har jag gjort det och stått för det. Jag anser inte att jag är svag på något sätt och jag vet varför jag hamnade i det läget från början och fan den som sätter sig på mig och tittar snett på mig för det. Den lär få veta att den lever!
Jag tog beslutet att berätta för min teamleader för ungefär ett halvår sedan. Verkligen fullt ut berätta exakt hur jag mår och vad bakgrunden till min sjukdom var och jag fick ett underbart bemötande. Hon var förstående och vi pratade ofta i början om det i bilen hem från jobbet på kvällarna. Dels för att hon ville veta hur det kunde påverka mig på jobbet och vad hon kunde göra för att hjälpa mig. Och dels för att hon genuint brydde sig och ville förstå hur det kan vara för någon som kämpar sig tillbaka.
Kommer aldrig att ångra mitt beslut för jag vet att om jag kommer till jobbet en dag och mår riktigt dåligt så kommer jag inte behöva att sitta och förklara mig, för hon vet. Jag kommer kunna göra det bästa jag kan för stunden och det kommer att vara helt okej. Hon skulle aldrig begära från mig att vara mitt bästa 110 procent en sådan dag för hon vet att jag kan ge det alla andra dagar. Och i ärlighetens namn så har det bara hänt en gång på det halvåret, sedan jag berättade, att jag kommit till jobbet och känt mig riktigt tung. För på något sätt har min öppenhet och hennes förståelse gjort att sjukdomen har blivit lättare att hantera. Att jag vågar dela med mig av min sjukdom har gjort att läkprocessen blir kortare.
Sedan anser jag att man ska prata mer öppet om psykiska sjukdomar. För en fjärdedel av alla kommer någon gång råka ut för det. Och någon i din närhet, precis som artikeln också tar upp, sitter kanske med en psykisk sjukdom och känner sig ensam. Vad kan då inte vara bättre att känna att det finns någon mer som vet vad man går igenom. Det kanske blir vändpunkten för den personens läkprocess.
Om man inte låter andra se den brutna foten i någons själ så kan man inte visa hänsyn och förståelse till att den personen behöver mer svängrum för att ta sig fram i livet. Och foten kanske då föralltid är bruten.
4 kommentarer:
jag tror med att det är bra och vara öppen med allt sånt, då ökar förståelsen och man kan bli behandlad på rätt sätt :)
Ja, fler borde våga. Fast jag kan även förstå varför man inte vill prata högt om det.
Jag blir blankögd när du berättar om din förstående teamleader... Vad jag önskar att den förståelsen fanns på alla jobb, så att alla som inte varje dag presterar på topp vågar berätta för sin chef! Det finns ställen där jag blev utskälld av chefen om jag ens knystade om sånt som dålig psykisk hälsa!
Just nu ska jag verkligen inte klaga, jag har underbara människor runt mig på mitt nuvarande jobb. Tyvärr är smolken i glädjebägaren att det dels "bara" är en arbetsmarknadsaktivitet, dels att vi just nu måste kämpa för företagets överlevnad, iom att vi är beroende av kommunpengar för att kunna driva vår oas för alla som har mått eller fortfarande mår dåligt...
Just nu har jag det dock som sagt ganska bra!
Märkligt ändå att man blir utskälld för det, även om jag vet att den varianten också finns. Men det är ju inte konstigare än att bryta benet. Det tar tid att läka och vem skulle skälla ut en för det?
Fast det är bra att du har det bra nu och jag önskar och hoppas att det hjälper dig på din väg. =)
Skicka en kommentar